. Ma Ervin napja van.
"Újra kell kezdeni mindent, minden szót újra kimondani..."
2015-01-20 10:55:04

"Újra kell kezdeni mindent, minden szót újra kimondani..."

 
Nagy szegénységből indult, falusi és tanyasi tanítóként kezdte, munkaszolgálatosként élte meg a második világháborút, a nyilasok elől is bújkálnia kellett. Dolgozott a közoktatási minisztériumban, azt követően pedig a tankönyvkiadónál. Munkatársa volt az Élet és Irodalomnak, szerkesztője az Új Írás folyóiratnak, illetve 1963-tól haláláig országgyűlési képviselőként is munkálkodott. Sokat utazott külföldre, ezek az utazások hatással voltak gondolkodására és költészetére egyaránt. Egy kulturális delegáció tagjaként érte a halál 1970 áprilisában Vietnamban, Hanoiban. 

 
Korának, az 1960-as éveknek igen népszerű költőjeként tartották számon. Éles rendszer-kritikai hangja miatt irodalmi estjei szinte „népgyűlés”-számba mentek. „… szinte megszállott lobogással élt, prófétai, prédikátori hittel írta  verseit, az irodalmat, a verset szószéknek tekintette, ahonnan és amellyel a világ, a társadalom megváltható, átalakítható, jobbá nevelhető…” – emlékezett vissza rá az egykori színész-barát, Keres Emil. Bárhová is állította a gondviselés a költőt – egy másik barátja szavaival élve – ébren akarta tartani a nemzet igazságérzetét, valamint erősíteni a lélek védekezőképességét.
 
A halála utáni időszakokban azonban a költő  megítéléséről számos vita, előítéletes hang kerekedett, s azóta is szinte mellőzik, mert nem ismerik igazából, holott korunkhoz is időszerű mondanivalói vannak. Emlékezetének fenntartása nemcsak pár irodalmbarátra tartozhatna, hanem mindenkire, aki e hazában él. 
 
Szerencsére az országban még viselik nevét iskolák, s néhány helyen még megvannak a róla elnevezett utcák is, így Pápa-Kéttornyúlakon is, ahol a költő-politikus 90. születésnapja alkalmából, 2014. december 24-én, szerdán délelőtt a Váci Mihály utcában lévő egyik utcanévtáblára idézetes nemzetiszínű szalagot kötött, valamint a költő fotóját helyezte el emlékül és emlékeztetőül Kerecsényi Zoltán DK-s önkormányzati képviselő, valamint Papp Ferenc, a DK helyi elnökségének tagja. 
 
 
Váci Mihálynak tudomásuk szerint nincs kötődése a településhez, azonban helyes dolog, hogy több neves történelmi személyiség mellett manapság is viseli nevét egy kis utca itt – mondták el az emlékeztetők, hozzátéve, hogy az idő kútja mélységes mély ugyan, de nem nyelte el végleg a tiszteletre méltó példaadók - így Váci Mihály - szépséges nyomát, s ez megtartó erő lehet a jövőre nézve is; Váci Mihály emléke megbecsülést érdemel.
 
-tudósítónktól-

Utoljára frissítve: 2015-01-20 10:59:09

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek,...
Bővebben >>