. Ma Ignác napja van.
Tánc egy nemes célért
2013-02-05 11:43:10
Tánc egy nemes célért

Tánc egy nemes célért

Egy eléggé elszomorító, ám mégis érdekes témával állítottak szembe, nem is nagyon tudtam mit kezdeni vele elsőre. Nem másról van szó, mint a nők elleni erőszakról és az „Egymilliárd nő felkelése az erőszak ellen” nevű mozgalomról. Mindenképp érdemes elgondolkodni a témában.


Nem bocsátkoznék bele számadatokba, lényeg, hogy rengeteg nő esik áldozatul családon belüli erőszaknak, nemi erőszaknak, emberkereskedelemnek és prostitúciónak. Jelenleg Magyarországon nem megfelelőek a jogszabályok ahhoz, hogy az illetékes szervek megfelelően tudjanak fellépni például a családon belüli erőszak ellen, révén „családi ügy, magánügy”. Bár vannak próbálkozások, érdekes módon ebben az igen is fontos témában még nem sikerült döntést hozni és törvényt alkotni.

 

Így hát civil szervezetek, magán emberek, meg mindenki úgy döntött, felemeli a hangját világszerte a témában. A mozgalmat Eve Ensler, a Vaginamonológok szerzője indította, aki arra kérte a sértetteket és a velük együtt érzőket, hogy a tiltakozás jegyében táncoljanak az erőszak ellen!

 

És itt volt számomra a legnagyobb probléma. Táncolni? Elnézést, de ez egy NEM KICSIT komoly téma, végül is arról beszélünk, hogy apu haza megy, lekever egyet anyunak, hátba rúgja a gyereket, majd bont egy sört, meg arról, hogy ex-pasi-25 telefonon zaklatja ex-csajszi-43-at, követi az utcán és folyamatos terrorban tartja. És ezek ellen táncolni? Oké, értem, mindenki érti, hogy ez egy figyelemfelkeltés, és igen, a tánc az egy érzelemdús kifejezési forma, amivel nagyon, nagyon sokat lehet mondani, és még csak hangosítás se kell hozzá. De csak akkor jó, ha profik és jó koreográfiával csinálják!

 

A másik problémám. Látom előre: „Nézd kicsit, anyu ott táncol a …, a tilta…, nézd anyu ott táncol!”, meg „Némmáhogyrázza magát ott az a ott!” És nem, én sem tudom, mi lenne a jó megoldás, hogyan kellene felhívni a figyelmet az ügyre. De az biztos, hogy nem így, mert ez elbagatellizálja az egészet.

 

Ennek ellenére az ország több pontján is táncolnak, így Veszprémben is. Bővebb információkat >>ITT<< lehet találni, a tánchoz készült egy-egy oktató videó, ami >>ITT<<, meg >>ITT<< van. Én és a Veszprémi Hírhatár támogatjuk a mozgalmat, reméljük, hogy jól fog elsülni, lesz érdemleges utórezgése és sokan rész vesznek a programban, hisz ez egy nagyon fontos ügy!

 

Veszprém, Balaton Pláza, Február 14, 16:00, „EGYMILLIÁRD NŐ FELKELÉSE AZ ERŐSZAK ELLEN”


Szili Szabolcs

foto: parameter.sk

Utoljára frissítve: 2013-02-05 12:24:58

További híreink
Ügynökmúlttal vádolják Dinnyés József
Ügynök volt Dinnyés József, a híres, ellenzékinek számító polbeat-énekes – legalábbis ezt feltételezik az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára által közölt ren...
2023-01-26 09:41:26, Hírek, Fókuszban Bővebben
Rákay Philip Károly a többmilliárdos Aranybulla bukása után a mohácsi csatáról tervez hősi eposzt
Az új médiamogul szerepében tetszelgő Rákay Philip megosztotta újabb filmtervének ötletét: ezúttal a mohácsi csatáról készít filmet.
2023-01-17 12:16:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
A pápai ravatal után homár, polip, articsóka főfogású szerény luxusebédre ült be Orbán és neje
Miközben itthon hiány van az ársapkás burgonyából, zavar lehet a kormánykommunikációs gépezetben, hogy nyilvánosságra került Orbán római luxusebédje, amire nem kis ízlést...
2023-01-05 15:42:29, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Több mint 3 millió tavalyi éves országos és megyei autópálya-matrica érvényessége jár le kedden éjfélkor, a hó...
Bővebben >>