. Ma Rafael napja van.
Tánc egy nemes célért
2013-02-05 11:43:10
Tánc egy nemes célért

Tánc egy nemes célért

Egy eléggé elszomorító, ám mégis érdekes témával állítottak szembe, nem is nagyon tudtam mit kezdeni vele elsőre. Nem másról van szó, mint a nők elleni erőszakról és az „Egymilliárd nő felkelése az erőszak ellen” nevű mozgalomról. Mindenképp érdemes elgondolkodni a témában.


Nem bocsátkoznék bele számadatokba, lényeg, hogy rengeteg nő esik áldozatul családon belüli erőszaknak, nemi erőszaknak, emberkereskedelemnek és prostitúciónak. Jelenleg Magyarországon nem megfelelőek a jogszabályok ahhoz, hogy az illetékes szervek megfelelően tudjanak fellépni például a családon belüli erőszak ellen, révén „családi ügy, magánügy”. Bár vannak próbálkozások, érdekes módon ebben az igen is fontos témában még nem sikerült döntést hozni és törvényt alkotni.

 

Így hát civil szervezetek, magán emberek, meg mindenki úgy döntött, felemeli a hangját világszerte a témában. A mozgalmat Eve Ensler, a Vaginamonológok szerzője indította, aki arra kérte a sértetteket és a velük együtt érzőket, hogy a tiltakozás jegyében táncoljanak az erőszak ellen!

 

És itt volt számomra a legnagyobb probléma. Táncolni? Elnézést, de ez egy NEM KICSIT komoly téma, végül is arról beszélünk, hogy apu haza megy, lekever egyet anyunak, hátba rúgja a gyereket, majd bont egy sört, meg arról, hogy ex-pasi-25 telefonon zaklatja ex-csajszi-43-at, követi az utcán és folyamatos terrorban tartja. És ezek ellen táncolni? Oké, értem, mindenki érti, hogy ez egy figyelemfelkeltés, és igen, a tánc az egy érzelemdús kifejezési forma, amivel nagyon, nagyon sokat lehet mondani, és még csak hangosítás se kell hozzá. De csak akkor jó, ha profik és jó koreográfiával csinálják!

 

A másik problémám. Látom előre: „Nézd kicsit, anyu ott táncol a …, a tilta…, nézd anyu ott táncol!”, meg „Némmáhogyrázza magát ott az a ott!” És nem, én sem tudom, mi lenne a jó megoldás, hogyan kellene felhívni a figyelmet az ügyre. De az biztos, hogy nem így, mert ez elbagatellizálja az egészet.

 

Ennek ellenére az ország több pontján is táncolnak, így Veszprémben is. Bővebb információkat >>ITT<< lehet találni, a tánchoz készült egy-egy oktató videó, ami >>ITT<<, meg >>ITT<< van. Én és a Veszprémi Hírhatár támogatjuk a mozgalmat, reméljük, hogy jól fog elsülni, lesz érdemleges utórezgése és sokan rész vesznek a programban, hisz ez egy nagyon fontos ügy!

 

Veszprém, Balaton Pláza, Február 14, 16:00, „EGYMILLIÁRD NŐ FELKELÉSE AZ ERŐSZAK ELLEN”


Szili Szabolcs

foto: parameter.sk

Utoljára frissítve: 2013-02-05 12:24:58

További híreink
Akkora a jólét, hogy húsvétra már 60 forintért is vehetünk tojást
A megnövekedett kereslet miatt a termelőknek ilyenkor több tyúkot kell tartaniuk, ez veri fel az árakat. Húsvét előtt megint jelentősen drágul a tojás. Jelenleg 35 forint...
2019-03-25 09:29:02, Hírek, Fókuszban Bővebben
Rudas fürdő, női szakasz: Egy budapesti történet 2019-ből
Női nap volt ma a Rudas gőzfürdőjében. Főszabály, hogy kötényben, vagy fürdőruhában lehet használni a medencéket. Mivel ma csak nők voltak, így megengedték a textilmentes...
2019-01-09 16:30:37, Hírek, Fókuszban Bővebben
Idén 27 millió forintot fordít a város tehetséges hallgatók támogatására
A szegedi önkormányzat különféle ösztöndíjakkal segíti a város felsőoktatásában és a középiskoláiban tanuló diákokat. Idén erre a célra 27 millió forintot fordítanak. Eli...
2018-12-12 19:17:35, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Megtalálták az elsüllyedt hajó roncsát - értesült az M1 aktuális csatorna. A tudósító azt mondta: a roncs a Ma...
Bővebben >>