. Ma György napja van.
Tánc egy nemes célért
2013-02-05 11:43:10
Tánc egy nemes célért

Tánc egy nemes célért

Egy eléggé elszomorító, ám mégis érdekes témával állítottak szembe, nem is nagyon tudtam mit kezdeni vele elsőre. Nem másról van szó, mint a nők elleni erőszakról és az „Egymilliárd nő felkelése az erőszak ellen” nevű mozgalomról. Mindenképp érdemes elgondolkodni a témában.


Nem bocsátkoznék bele számadatokba, lényeg, hogy rengeteg nő esik áldozatul családon belüli erőszaknak, nemi erőszaknak, emberkereskedelemnek és prostitúciónak. Jelenleg Magyarországon nem megfelelőek a jogszabályok ahhoz, hogy az illetékes szervek megfelelően tudjanak fellépni például a családon belüli erőszak ellen, révén „családi ügy, magánügy”. Bár vannak próbálkozások, érdekes módon ebben az igen is fontos témában még nem sikerült döntést hozni és törvényt alkotni.

 

Így hát civil szervezetek, magán emberek, meg mindenki úgy döntött, felemeli a hangját világszerte a témában. A mozgalmat Eve Ensler, a Vaginamonológok szerzője indította, aki arra kérte a sértetteket és a velük együtt érzőket, hogy a tiltakozás jegyében táncoljanak az erőszak ellen!

 

És itt volt számomra a legnagyobb probléma. Táncolni? Elnézést, de ez egy NEM KICSIT komoly téma, végül is arról beszélünk, hogy apu haza megy, lekever egyet anyunak, hátba rúgja a gyereket, majd bont egy sört, meg arról, hogy ex-pasi-25 telefonon zaklatja ex-csajszi-43-at, követi az utcán és folyamatos terrorban tartja. És ezek ellen táncolni? Oké, értem, mindenki érti, hogy ez egy figyelemfelkeltés, és igen, a tánc az egy érzelemdús kifejezési forma, amivel nagyon, nagyon sokat lehet mondani, és még csak hangosítás se kell hozzá. De csak akkor jó, ha profik és jó koreográfiával csinálják!

 

A másik problémám. Látom előre: „Nézd kicsit, anyu ott táncol a …, a tilta…, nézd anyu ott táncol!”, meg „Némmáhogyrázza magát ott az a ott!” És nem, én sem tudom, mi lenne a jó megoldás, hogyan kellene felhívni a figyelmet az ügyre. De az biztos, hogy nem így, mert ez elbagatellizálja az egészet.

 

Ennek ellenére az ország több pontján is táncolnak, így Veszprémben is. Bővebb információkat >>ITT<< lehet találni, a tánchoz készült egy-egy oktató videó, ami >>ITT<<, meg >>ITT<< van. Én és a Veszprémi Hírhatár támogatjuk a mozgalmat, reméljük, hogy jól fog elsülni, lesz érdemleges utórezgése és sokan rész vesznek a programban, hisz ez egy nagyon fontos ügy!

 

Veszprém, Balaton Pláza, Február 14, 16:00, „EGYMILLIÁRD NŐ FELKELÉSE AZ ERŐSZAK ELLEN”


Szili Szabolcs

foto: parameter.sk

Utoljára frissítve: 2013-02-05 12:24:58

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei le...
Bővebben >>