. Ma Melinda napja van.
Tánc egy nemes célért
2013-02-05 11:43:10
Tánc egy nemes célért

Tánc egy nemes célért

Egy eléggé elszomorító, ám mégis érdekes témával állítottak szembe, nem is nagyon tudtam mit kezdeni vele elsőre. Nem másról van szó, mint a nők elleni erőszakról és az „Egymilliárd nő felkelése az erőszak ellen” nevű mozgalomról. Mindenképp érdemes elgondolkodni a témában.


Nem bocsátkoznék bele számadatokba, lényeg, hogy rengeteg nő esik áldozatul családon belüli erőszaknak, nemi erőszaknak, emberkereskedelemnek és prostitúciónak. Jelenleg Magyarországon nem megfelelőek a jogszabályok ahhoz, hogy az illetékes szervek megfelelően tudjanak fellépni például a családon belüli erőszak ellen, révén „családi ügy, magánügy”. Bár vannak próbálkozások, érdekes módon ebben az igen is fontos témában még nem sikerült döntést hozni és törvényt alkotni.

 

Így hát civil szervezetek, magán emberek, meg mindenki úgy döntött, felemeli a hangját világszerte a témában. A mozgalmat Eve Ensler, a Vaginamonológok szerzője indította, aki arra kérte a sértetteket és a velük együtt érzőket, hogy a tiltakozás jegyében táncoljanak az erőszak ellen!

 

És itt volt számomra a legnagyobb probléma. Táncolni? Elnézést, de ez egy NEM KICSIT komoly téma, végül is arról beszélünk, hogy apu haza megy, lekever egyet anyunak, hátba rúgja a gyereket, majd bont egy sört, meg arról, hogy ex-pasi-25 telefonon zaklatja ex-csajszi-43-at, követi az utcán és folyamatos terrorban tartja. És ezek ellen táncolni? Oké, értem, mindenki érti, hogy ez egy figyelemfelkeltés, és igen, a tánc az egy érzelemdús kifejezési forma, amivel nagyon, nagyon sokat lehet mondani, és még csak hangosítás se kell hozzá. De csak akkor jó, ha profik és jó koreográfiával csinálják!

 

A másik problémám. Látom előre: „Nézd kicsit, anyu ott táncol a …, a tilta…, nézd anyu ott táncol!”, meg „Némmáhogyrázza magát ott az a ott!” És nem, én sem tudom, mi lenne a jó megoldás, hogyan kellene felhívni a figyelmet az ügyre. De az biztos, hogy nem így, mert ez elbagatellizálja az egészet.

 

Ennek ellenére az ország több pontján is táncolnak, így Veszprémben is. Bővebb információkat >>ITT<< lehet találni, a tánchoz készült egy-egy oktató videó, ami >>ITT<<, meg >>ITT<< van. Én és a Veszprémi Hírhatár támogatjuk a mozgalmat, reméljük, hogy jól fog elsülni, lesz érdemleges utórezgése és sokan rész vesznek a programban, hisz ez egy nagyon fontos ügy!

 

Veszprém, Balaton Pláza, Február 14, 16:00, „EGYMILLIÁRD NŐ FELKELÉSE AZ ERŐSZAK ELLEN”


Szili Szabolcs

foto: parameter.sk

Utoljára frissítve: 2013-02-05 12:24:58

További híreink
Csaknem megduplázódott a napi új fertőzöttek száma - meghalt Balázs Fecó zenész is
Csütörtökre 6360 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 192 047 főre nőtt Magyarországon a beazonosított fertőzöttek száma. Elh...
2020-11-27 20:27:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Hetvenen túl ismét összeveszett Szörényi, a Bródy
Szörényi Levente teljes mellszélességgel kiállt a kormány hivatalos irányvonala mellett, elítélte az SZFE hallgatóit „felbujtó” tanárokat és a mellettük kiálló Bródy Jáno...
2020-11-20 21:25:36, Hírek, Fókuszban Bővebben
A „nyóckerből” a budai várba - a konzervatív kormánysajtós liberális lazasággal szerzett lakást
Rákay Philip és felesége lakáscsere útján jutott hozzá egy 60 négyzetméteres, kétszobás bérlakáshoz a Bécsi kapu téren egy műemlék épületben, amit néhány éve 70 millió fo...
2020-10-04 13:51:37, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Záév sorra nyerte a kormányzati tendereket, most sem volt másképpen, ...
Bővebben >>