. Ma Márk napja van.
A 70 esztendeje bevagonírozott honfitársaikra emlékeztek a veszprémi vasútállomáson
2014-07-12 09:38:04
A 70 esztendeje bevagonírozott honfitársaikra emlékeztek a veszprémi vasútállomáson

A 70 esztendeje bevagonírozott honfitársaikra emlékeztek a veszprémi vasútállomáson

Hetven esztendeje, az utolsó, a tömegdeportálások keretében indított magyar vonat 1944. július 11-én futott be a birkenaui zsidórámpára. Békásmegyeren bevagonírozott férfiakat, nőket, öregeket és gyermekeket hozott. A rámpán aznap, mint oly sokszor, dr. Mengele várta őket. 1944. május 14-én kezdődött meg a zsidók tömeges deportálása Magyarországról. A következő 56 nap alatt - 1944. július közepéig - 437 ezer embert hurcoltak el hazánkból tehervagonokba zsúfolva.

 

Veszprém megye is a legutolsó zónához tartozott, 1944. június végén, július elején fejeződött be a „zsidótlanítás”. Június 19-én kényszerítették városuk elhagyására Veszprém zsidóként született, vagy a törvények alapján annak minősített lakosait. Amint az a Veszprémi Hírlap akkori címoldalán megjelent, 1944. június 19-én hétfőn kiürítették a gettót és „egész nap csoportokban kísérték ki az állomásra a zsidókat, hogy az egész országból egy helyen legyenek”. 1944. július 7-én 2204 főt szállítottak el Auschwitzba a sárvári cukorgyárban kialakított gyűjtőtáborból. Ezen a szerelvényen voltak - a túlélők tanúságtétele szerint - a korábbi két veszprémi gettó lakói is.


2014. július 10-e délutánján baloldali, demokrata, antifasiszta gondolkodású emberek, keresztények, zsidók  - összesen mintegy negyvenen - a veszprémi vasútállomás bejáratánál álló emléktáblánál gyülekeztek a helyi Demokratikus Koalíció-szervezet hívására, hogy közösen hajtsanak fejet a megyeszékhelyről bevagonírozott honfitársaik emléke előtt. Az egybegyűlteket Katanics Sándor, a DK Veszprém megye-1. számú választókerületi elnöke köszöntötte, kiemelve azt, hogy a veszprémi vasútállomás épületének bejáratánál pont tíz esztendővel ezelőtt, 2004 nyarán került leleplezésre a mártírok emléktáblája, mely annak a negyvennek az egyike, amelyek Magyarország vasútállomásain állnak, s amelyeket Iványi Gábor lelkész vallási közössége állíttatott.



Az elmúlt tíz esztendőben ezeket az emlékjeleket több helyütt megrongálták ismeretlenek, volt, ahol darabokra is törték némelyiket. Szerencsére a veszprémi makulátlanul áll 2004 óta, - figyelmeztetve a lakosokat, s az utazókat.



A főhajtáson jelen lévő, emlék-gondolatait megosztó Iványi Gábor lelkész az utókor, a jelen felelősségét, s az emlékeztetés fontosságát hangsúlyozta. Az antiszemitizmus és a rasszizmus gyávaságban, önzésben fogant gondolatai, illetve szavai készítették elő a Holokausztot, éppen ezért nemcsak az áldozatokra, hanem a felbujtókra, a gyilkosokra, a passzív szemlélőkre is figyelmeztetnek a hét évtizede történtek.

Mindenki számára van hely a világon, nem szabad különbséget tenni vallási, faji, származási alapon ember és ember, magyar és magyar között; bíznunk kell egy elfogadó, befogadó, gyarapodó ország eljövetelében - emelte ki a lelkipásztor, akit Búzás Huba költő követett gyermekkori, háborús emlékeinek felelevenítésével, valamint Térdre! - című versének elmondásával. Végül Kerecsényi Zoltán, a DK Veszprém megye 4. számú választókerületi vezetője tartott záróbeszédet, megosztva a jelenlévőkkel a Magyar Köztársaság kormányának 2007-ben, az akkori országgyűlésben meghirdetett „Zéró tolerancia kiáltvány”-ának főbb szakaszait, amelyek hét év elteltével is igencsak aktuálisak. A rendezvény emlékkoszorú elhelyezésével ért véget a megyeszékhely vasútállomásán.


 

 

-tudósítónktól-

Utoljára frissítve: 2014-07-12 10:32:47

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik,...
Bővebben >>